Hodočašće u Fatimsko svetište

I ove godine predstavnici Zaklade Vigilare hodočastili su Fatimsko svetište, noseći svijeće i nakane naših podupiratelja. Putopis sa ovogodišnjeg hodočašća napisao je dr. Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare.

* * *

Zaklada Vigilare je po drugi put počašćena što je mogla organizirati kampanju Tvoje svjetlo u Fatimi.

Vi, naši dragi prijatelji Gospe Fatimske i čitatelji Saveza s Marijom napisali ste svoje molitvene nakane i vratili lučice, u drugoj polovici prošle godine. Stiglo nam je preko 8.400 molitvenih nakana i lučica! Kao i prvi puta u 2017. godini i ovaj put smo sve molitvene nakane lijepo spremili u posebnu veliku torbu, a lučice rastopili u devet svijeća.

I mislili smo, to je to! No, kao kršćani mnogo puta zaboravljamo da nam je život prepun kušnji, izazova i patnji. Na taj način stječemo kreposti i suobličujemo se s Kristom, koji je darovao svoj život kao otkupninu za grješnike i spas svijeta. A taj svijet potlačen pod Zlim nam cijelo vrijeme promovira lagodan život, napredak bez muke, “slobodu” kao radi bilo što i stalno ističi neke svoje zasluge – kao da smo mi središte svijeta, kao da smo mali bogovi.

Dragi čitatelji i prijatelji, i mi smo bili malo kušani. Nakon što smo našu važnu prtljagu (vaše molitvene nakane i svijeće) sve lijepo predali na zračnoj luci, krenuli smo za Lisabon, glavni grad Portugala, preko Frankfurta. No, već za vrijeme leta u zrakoplovu, jedan član naše male hodočasničke skupine je bio vrlo bolestan, te se jedva digao na noge. Kada smo stigli u zračnu luku u Lisabon i otišli po prtljagu, u nevjerici smo spoznali kako pola prtljage nije stiglo! A joj, što sada? Prvo, podsjetili smo se kako ovo radimo za našu Gospu i sve je Božja volja. Pomolili smo se, ostali mirni, odradili sve potrebne tehničke stvari na zračnoj luci u Lisabonu i krenuli s pola vrijedne prtljage za Fatimu. A vremenska prognoza? Već smo iz Zagreba pratili izvješća kako će kiša cijelo vrijeme padati, za vrijeme našeg boravka u Fatimi. Tako je i bilo, na putu iz Lisabona do Fatime (automoblom oko sat vremena) padala je jaka kiša. Prvu večer u Fatimi smo odmah otišli (po velikoj kiši) pozdraviti našu Gospu u kapelici Ukazanja, prikazali Svetu Misu za sve vas i pridružili se vrlo maloj skupini drugih hodočasnika na krunici u 21.30 sat. Naša molitva je bila jako specifična – da nam stigne drugi dio važne prtljage i da kiša stane barem na kratko, kako bismo mogli predati molitvene nakane i zapaliti svijeće!

U Fatimi kod naše Gospe, čovjeka najviše obuzme mir i želja za molitvom. Ovdje je mali djelić Raja, mjesto gdje je Nebo poljubilo zemlju. Dragi čitatelji i prijatelji Zaklade Vigilare, molio sam za sve vas i za sve vaše nakane, kod naše Gospe Fatimske, na mjestu gdje se prije 101 godinu Ona ukazala malim pastirima i tražila dnevnu molitvu krunice i pokoru, pokoru, pokoru, posebno za obraćenje grješnika. Kao što sam molio za vas, tako i vi molite za nas i za obraćenje vaše rodbine i prijatelja. Gospa Fatimska je pokazala djeci pakao. Pakao postoji i ako se ne odreknemo smrtnog grijeha i buntovništva protiv Boga sami sebe ćemo osuditi na to strašno mjesto muka, za vječnost. No, mi vjerujemo u sina Marijinog, u Isusa Krista, koji nam poručuje u evanđelju koji smo slušali u nedjelju, kada smo predali vaše molitvene nakane: Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. (Iv 3,16)

A, ostala “izgubljena” prtljaga? Ne samo da su je našli, nego su nam sve dostavili izravno u Fatimu! I tako s svim vašim molitvenim nakanama i svijećama, krenuli smo prema svetištu. Ali… molili smo za sunce, a padala je jaka kiša. Što sada? Ništa, samo hrabro naprijed s vjerom. Dok smo stigli za pet minuta do svetišta… sunce… i osmijeh zahvale na našim licima. I tako u nedjelju 11. ožujka prije glavne Svete Mise u kapelici Ukazanja predali smo službeniku sve vaše nakane, a on ih je osobno odnio i stavio točno iza kipa Naše Gospe u kapelici Ukazanja! Koja čast, sreća i zadovoljstvo! Odmah nakon toga smo uz veliko zanimanje drugih hodočasnika zapalili naše/vaše lijepe svijeće, za vaše nakane. U Kapelici smo sjeli bočno za vrijeme središnje Svete Mise i gledali kip naše Gospe i vaše nakane u velikim zelenim vrećicama iza Nje. Ispunili smo obećanje, predali smo u vaše ime vaše molitvene nakane našoj Gospi u Fatimi.

Hvala vam od srca na povjerenju! Hvala za vašu podršku našem poslanju Zaklade!
Nastavimo moliti jedni za druge u zajedništvu s našom Majkom Marijom!

Vice Batarelo