Vigilare jedan od pokrovitelja postavljanja spomenika kardinalu Stepincu u Osijeku

Prošli je tjedan, 9. veljače 2017., u Osijeku otkriveno poprsje bl. kardinala Alojzija Stepinca. Projekt je to neprofitne humanitarne udruge Auxilium koji je do kraja ostvaren u suradnji s nekolicinom lokalnih ustanova i organizacija civilnog društva, među kojima je i Zaklada Vigilare.

Spomenik naznačajnijem Hrvatu 20. stoljeća postavljen je na križanju Ulice Alojzija Stepinca i Vukovarske ulice u središtu Osijeka.

Svečanost je započela opernom izvedbom hrvatske himne koju je otpjevala Sanja Toth iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a nekoliko duhovnih skladbi izvelo je osječko Pjevačkog društva sv. Josipa, pod ravnanjem Vladimira Delića, župnika Župe sv. Josipa Radnika. Mons. dr. sc. Dugalić, kanonik, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka i predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u Osijeku, započeo obred blagoslova brončane biste podsjetivši cijeli skup s osnovnim životopisom pokojnog kardinala Stepinca.

Mons. Dugalić pročitao je upečatljive dijelove iz kardinalovih govora i bilješki: govora koji je o Božiću 1938. objavljen u osječkom Hrvatskom listu, pod naslovom “Quo vadis, Europa?” (“Kamo ideš, Europa?”) te Stepinčeve riječi iz 1959. o njegovu zdravstvenom stanju i odnosu komunističčko režima prema njemu.

Pri tome je podsjetio i na beatifikacije iz 1998. kada je papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici rekao: „U osobi se novoga Blaženika spaja… cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.“

Domaćin i predsjednik udruge Auxilium Marijan Gubina na početku svojeg obraćanja pozvao je sve prisutne za minutu šutnje za žrtve svih režima u Hrvatskoj, posebno za stradale u Domovinskom ratu za hrvatsku domovinu.

Zahvalivši gradu, županiji i svima koji su ga podržali u ovom projektu pozvao je osječkog gradonačelniku i osječko-baranjskog župana da otkriju spomenik autora Vida Vučka, akademskog kipara.

Cijelom su događaju organiziranom na visokoj razini nazočili su mnogi branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, uzvanici iz domovine i inozemstva i mnogobrojni građani Osijeka.

Veličanstvenosti događaja ddoprinijela je počasna garda Povijesne udruge „Hrvatski sokol“ te članovi braniteljskih udruga sa zastavama.

Vigilare je posebno ponosan što je sudjelovao u podizanju spomeniku danas i u trenutku kada je spominjanje lika i djela kardinala Alojzija Stepinca ‘osjetljivo’, ‘nezgodno’ i politički nekorektno, a ponegdje i nepoćudno.

To su potvrdile i reakcije koje su vrlo brzo uslijedile političkog vrha susjedne Srbije, što je ponovno bila prilika za obranu nacionalnih vrijednosti i temelja hrvatskog naroda zahvaljujući kojima je opstao kroz povijest sve do danas.