Molitvene nakane u kraljevskom gradu Ninu

Zavjetna obećanja koja smo prikupili tijekom kampanje „Hrvatski zavjetni križ” prošle godine, konačno smo uspjeli odnijeti, kako smo se i obvezali, u stari hrvatski kraljevski grad Nin. To nam zbog pandemije koronavirusa ranije nije bilo moguće, a i sada je predstavljalo određeni rizik, s obzirom na ponovno pogoršanje situacije. Ipak, u dogovoru s ninskim župnikom i dekanom, prečasnim Božom Barišićem, u nedjelju 12. srpnja u nadžupnoj crkvi sv. Anselma u Ninu (nekadašnjoj ninskoj katedrali) služena je Sveta Misa za sve naše podupiratelje koji su ispunili Zavjetna obećanja i poslali nam svoja imena na, za to namijenjenim, obrascima. Dvije tisuće i trinaest imena koje smo zaprimili dali smo ispisati na posebno izrađenom svitku dugačkom 2,70 metara. Stoga je redovna Sveta Misa u 9 sati ujutro u ninskoj župi protekla u posebno svečanom tonu, a župnik nas je, kao predstavnike Zaklade Vigilare, pred župljanima posebno pozdravio povodom ove posebne prigode. U obraćanju vjernicima naveo je da još ima ljudi koji se sjećaju i drže do velikog jubileja Branimirove godine iz 1979. i koji se obvezuju svaki dan moliti Ispovijest vjere Hrvata katolika, čuvajući tako savez Hrvata s Bogom. Pri tom je obećao da će cijeli svitak s imenima zauvijek ostati pohranjen u ninskoj crkvi.

Na svitku stoji uvodni tekst:

U povodu tridesete obljetnice velike euharistijske proslave Branimirove 1979. godine kraj Nina i spomen na zavjet hrvatskog naroda i obnovu njegova saveza s Bogom, Katoličkom Crkvom i Svetim Ocem te nastanak Hrvatskog zavjetnog križa, Zaklada Vigilare prikuplja imena ovih duša i dostavlja ih kao misne nakane za Svetu Misu u Crkvi i Katedrali sv. Anselma u hrvatskom kraljevskom gradu i biskupskom sjedištu Ninu. 

Uz crkvu sv. Anselma, nalazi se i kapela, nekada svete Marcele, a Gospe od Zečeva, s obzirom da se u njoj nalazi kip Gospe od Zečeva koji se (od 15. stoljeća) ondje posebno slavi u ponedjeljak prije blagdana Uzašašća Gospodinova (o tome smo više pisali u 10. broju „Saveza”).

Bila nam je posebna radost biti u ovoj starohrvatskoj crkvi iz 7. stoljeća i glavnom Gospinom svetištu cijele Zadarske nadbiskupije.