Održan susret Fatimskih apostola i podupiratelja Zaklade Vigilare

Na svečanom misnom slavlju u Zagrebu u salezijanskoj župi Duha Svetoga i zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode, u subotu 8. lipnja 2019., održao se godišnji regionalni susret Fatimskih apostola te prijatelja i dobročinitelja Zaklade Vigilare. Riječ je o članovima Fatimskog apostolata, posebne duhovne obitelji ove civilne organizacije.

Svetu misnu žrtvu predvodio je veliki prijatelj Vigilare, krčki biskup u miru mons. Valter Župan, zajedno u suslavlju s ravnateljem salezijanske zajednice na Jarunu don Damirom Stojićem i župnikom iz Sv. Marije na Dolcu vlč. Zlatkom Golubićem. Na skupu se okupilo 500-tinjak sudionika iz, uglavnom, sjevernoga dijela Hrvatske. Misno slavlje započelo je svečanim ulaskom okrunjenoga kipa Gospe Fatimske kojoj je Zaklada Vigilare posvetila cijelo svoje poslanje u hrvatskom društvu, a koju štuju i brojni podupiratelji diljem zemlje i u inozemstvu. U propovijedi okupljenim vjernicima biskup Župan je govorio o posljedicama ljudskih grijeha na što je Djevica Marija ozbiljno upozorila u Fatimi 1917. godine. Njezinu tugu i plač nad svojom djecom usporedio je s Isusovim plačem nad ljudskim naraštajem, nagovijestivši uništenje Jeruzalema u 2. stoljeću. Dotaknuvši se današnje uloge vjernika, naveo je da je dužnost kršćana biti u isto vrijeme stranac u svijetu i prisutan u svijetu te da je najbolji način da se Bogu dade zadovoljština za sva zla, korištenje sredstava koje je Marija dala Fatimi – krunica, žrtva, pokora.

Nakon Svete Mise, uslijedili su prigodni nagovori o porukama Gospe iz Fatime i njezine aktualnosti u današnjem vremenu. Nakon biskupa Župana i don Damira, prisutnima se obratio i predsjednik Zaklade Vigilare, dr. Vice Batarelo, koji je u kontekstu fatimskih poruka govorio o današnjem identitetu Hrvatske i katoličkih vjernika u Hrvatskoj, pozvavši na življenje tradicionalne katoličke pobožnosti i aktivno djelovanje u svijetu kako bi se održao katolički identitet Hrvatske koja je, naglasio je, katolička zemlja i država. Dodavši da su, unatoč tragičnim iskustvima iz mučeničke prošlosti hrvatskoga naroda, vjerni katolici kohezivni element hrvatske domovine, podsjetio je i na riječi Gospe Fatimske koja je pozvala na žrtvu i mrtvljenje zbog grijeha i pogrda koje se nanose njezinu Bezgrješnom Srcu, posebice javnim grijesima i sablaznima, poput onih koja se taj dan održala u središtu Zagreba. Na kraju je poručio da je ovaj susret zahvala Zaklade Vigilare za svaku podršku, angažman i odricanje Fatimskih apostola koji tako udruženi, čine jednu nevjerojatnu tihu i snažnu duhovnu mrežu u Hrvatskoj.

Susret je završen ručkom i okrjepom u novoj dvorani zavjetne crkve, posvećene svim palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Najavljeno je i da će se susreti Fatimskih apostola i podupiratelja Zaklade Vigilare, nastaviti održavati i u drugim dijelovima Hrvatske.